FOTO: Uspješan Iktus na 31. regati Croatia Open

U snažnoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj je bilo više od 1.200 veslačica i veslača iz 14 zemalja predstavnici našeg Iktusa osvojili brojna odličja- “palo” je čak deset zlatnih medalja (od čega šest u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji).

Prvoga dana regate zlato u A finalu osvojili seniorski dvojci bez kormilara – Maja Anić/Sonja Kešerac i Ante Janjić/Vjekoslav Kolobarić te studentski osmerac Sveučilišta J.J. Stossmayera. Rezultat 7:19,13 bio je dovoljan Sonji i Maji za prvo mjesto, a iza sebe su ostavile reprezentativke Srbije i Estonije te posadu Jaruna. Vjeko i Ante su uz vrijeme 6:39,65 uvjerljivo pobijedili reprezentativce Srbije i Turske te predstavnike dviju posada Mladosti i Jadrana iz Zadra. Za studentski osmerac Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera veslali su Toni i Mario Kujundžić, Bojan Malić, Antonio Perić, Nedjeljko Rado, Dominik Matijević, Domagoj Petanjak i Mario Milić (korm. Marko Pirić), a njihov pobjednički rezulat bio je 6:13,20 ili gotovo 10 sekundi bolje od drugoplasirane posade zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. U A finalu nastupila je i Mia Drkulec (1xjwa) bila je četvrta (rezultat 8:28,13), a četvrto mjesto osvojio je i Mario Vekić u skifu (6:57,36).
U B finalu Teuta Lea Stojaković bila je prva, David Šain drugi kao i dvojac Antonio Perić/Nedjeljko Rado. Daria i Anđela Ćaćić bile su četvrte (2xjwb) kao i Dino Steiner i Mislav Konjik (2xjmb).
Kadeti su nastupali u grupama- kadetkinje u dublovima, a kadeti u samcima. Dubl Aria Cvitanović/Ozana Prisuda osvojio je zlato te najbolje vrijeme od svih 11 dublova (3:56,59). Čak 41 kadet natjecao se u samcima. Patrik Lončarić osvojilo je zlato uz rezultat 3:52,34 i izveslao ukupno drugi najbolji kadetski rezultat na regati (samo sekundu bolji bio je Jaka Čas iz Dravskih elektrarni Maribor). Anton Lončarić ušao je u cilj u istoj sekundi kao i njegov brat Patrik (3:52,84) te osvojio srebro, a Marko Iža osvojio je broncu u svojoj skupini (3:55,40).
Drugoga dana Croatia Open regate ponovljeni su sjajni rezultati Iktusovih kadeta juniora i seniora. Maja Anić i Sonja Kešerac ponovile su uspjeh iz prvoga dana i osvojile još jedno zlato u svojoj disciplini- dvojcu bez kormilara uz rezultat 7:30,93 te s gotovo četiri sekunde prednosti pobijedile konkurentice iz Veslačkoga saveza Srbije. Prvi je bio i četverac bez kormilara, kombinacija HVS-a, u kojoj je uz Iktusovce Antu Janjića, Vjekoslava Kolobarića i Stjepana Pirića bio Zadranin Marin Begović, a rezultat je bio 6:04,34 što je za 6 sekundi bilo brže od najboljeg srbijanskog i 7 sekundi od turskog četverca. Briljirale su i juniorke Teuta Lea Stojaković i Mia Drkulec u dvojcu na pariće, što im je još jednom otvorilo vrata naše juniorske reprezentacije. Teuta i Mia ostvarile su rezultat 7:43,06 te nadmoćno svladale najbolje juniorke Estonije i Slovenije. Prvi put zajedno su u dvojcu na pariće nastupili David Šain i Mario Vekić, također kao kombinacija HVS-a te osvojili drugo mjesto, što je odličan rezultat s obzirom na činjenicu da su Mario i David prvi put zajedno sjeli u čamac tek prije nekoliko dana. Rezutat im je bio 6:59,32 što je manje od tri sekunde zaostatka iza pobjednika utrke- reprezentativaca Estonije. Vekić je izjavio kako u budućnosti želi veslati sve, odnosno sve osim samca iz kojega nije izlazio posljednjih pet godina. Očekivalo se kako će Mario nastupiti u Iktusovom četvercu bez kormilara, no kako nije mogao veslati dvije vremenski bliske utrke u četverac je ipak ušao Marin Begović. Zapažen rezultat ostvario je i četverac na pariće mlađih juniora u kojem su veslali Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan i Mislav Konjik. U A finalu bili su treći i osvojili brončanu medalju s rezultatom 7:06,06 što je bilo 7 sekundi slabije od pobjedničke prve posade Trešnjevke, a od Iktusovaca su “za dlaku” bili brži i juniori Croatije. I u drugom danu Croatia Opena rezultati Iktusovih kadeta bili su odlični, no oni se nisu borili za A, B ili C finale nego su medalje osvajali po grupama. Kadetkinje su nastupale u konkurenciji 21 veslačice, a Aria Cvitanović došla je “na svoje” u skifu te još jednom nadmoćno pobijedila konkurentice u svojoj grupi i osvojila zlato te pojedinačno najbolji rezultat od 4:26,51. U svojoj skupini Ozana Prisuda bila je treća (4:41,07), a u svojoj najnovija kadetkinja Petra Sanseović druga (4:36,43). Kadeti su veslali u dublovima (ukupno 22 dubla u 4 skupine). Uvjerljivo su pobijedili Iktusovi Patrik i Anton Lončarić rezultatom 3:33,98 što je bilo, osim u njihovoj skupini, i najbolje vrijeme među svim kadetskim dublovima.
Tekst i fotografije: Davor Lončarić
Sve rezultate možete pogledati OVDJE.
Sve fotografije potražite na Facebook stranici Veslačkoga kluba Iktus i to za 1. dan Croatia Opena te za 2. dan Croatia Opena.

Prenosimo i članke o Croatia Open regati sa stranice www.vsz.hr:
Na regatnoj stazi SRC Jarun ovog vikenda 12. i 13. travnja održana je 31. međunarodna veslačka regata Croatia Open. Sudjeluje više od 1200 veslačica i veslača iz 65 klubova i reprezentacija koje dolaze iz 14 zemalja. Prvog dana regate najzanimljivije utrke su bile one samaca za juniore u kojoj je u konkurenciji od 67 čamaca, pobjedu odnio veslač zagrebačke Mladosti Tomislav Šain dok je srebrni bio Žiga Zarić mariborskih dravskih elektrana, a brončani turski reprezentativac Yasin Goler. U konkurenciji seniorskih samaca, inače memorijalnoj utrci posvećenoj Slavku Matocu, utemeljitelju najveće međunarodne regate, Croatia Opena, gdje su snage odmjerili naši olimpijci iz Londona, protiv Luke Špika, slovenskog reprezentativca i olimpijca, te Miloša Vasića, srpskog reprezentativca, najbrži je bio naš Martin Sinković ispred Miloša Vasića i ovog puta, brončanog Damira Martina koji se vratio nakon pauze zbog ozljede. Nedostaje mu, kako kaže 400-500km, a Sinković se slaže da bi točno toliko treninga u kilometrima bilo potrebno da utrka između njih dvoje bude napetija. Sutra će njih dvoje sjesti u dvojac na pariće. Marcela Milošević, brončana s Mediteranskih igara 2013.u konkurenciji seniorskih ženskih samaca bila je srebrna iza Šveđenke Anne Malvine Svennung, a broncu je osvojila Austrijanka Lisa Farthofer. Memorijalna utrka dvojca za juniore, ‘Niko-Jure’ vesla se u čast maloljetnim veslačima VK Croatie koji su svoje živote izgubili braneći domovinu 1991.godine, a ove se godine održala u konkurenciji od 33 posade gdje su najbrži bili Litvanci Ferdinand Querfeld i Christoph Seifriedsberger, ispred Turaka Erencan Aslan i Gokhan Guven i veslača Smedereva Marka Ristića i Zorana Rajića. Naše su se veslačice i veslači sjajno snašli u poprilično jakoj konkurenciji, posebno su se iskazali zlatni Iktusov dvojac, Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić, brončana laka seniorka Helena Pavković, veslačice i veslači u mlađim kategorijama zajedeno s našim glavnim predstavnicima, momcima iz srebrnog olimpijskog četverca na pariće (iako zakinuti za svojeg štrokera koji je utrke po prvi puta pratio s tribina zbog ozljede). Dobrim su rezultatima nagovijestili kako možemo mnogo očekivati od njih i ove sezone na predstojećim utrkama Svjetskog Kupa, svjetskog te europskog prvenstva.
13.04.2014.
Drugog, posljednjeg dana 31. izdanja veslačke regate Croatia Open u 37 finala natjecalo se 14 zemalja i preko 65 klubova i reprezentacija. Nedjelja nam je donijela nekoliko utrka u kojima se dobio uvid za moguće reprezentativne kandidate za europsko i svjetsko prvenstvo. Što se kombiniranih posada tiče, najzanimljivije su bile one u utrci četveraca bez kormilara gdje je pobjedu odnijela posada Hrvatskog veslačkog saveza, u sastavu Stjepan Pirić, Vjekoslav Kolobarić, Marin Begović, Ante Janjić, ispred posade Srbije i Turske. U ženskoj konkurenciji dvojaca na pariće nastupile su naše Karla Milošević iz zagrebačke Trešnjevke s partnericom Anom Anić iz riječkog Jadrana, zauzevši peto mjesto. Seniorski samac je i drugog dana bila disciplina uvrštena u raspis, a pobjedu je opet odnio naš Martin Sinković, ispred Miloša Vasića i Radoje Đerića iz Srbije. U konkurenciji lakih veslača, dvojca na pariće za seniore utrka je bila poprilično neizvjesna, a najbrža je bila posada reprezentacije Turske, drugi su bili dečki iz zagrebačke Mladosti, Vedran Radonić i Dino Rupčić, dok je treće mjesto zauzela posada Slnave iz Slovačke, Richard i Matuš Vančo. Uzmemo li u obzir najbrojniji odaziv, velik broj veslačica i veslača, klubova, dobru organizaciju, izvrsne rezultate unatoč ozljedama naših najvećih aduta, predivno vrijeme i pravu sportsku atmosferu, možemo zaključiti kako je Croatia Open i ove, 2014. godine bila uspješna.
Prenosimo i članke s portala www.veslanje.hr:
Međunarodna veslačka regata Croatia Open na Jarunu u svom je 31. izdanju okupila natjecatelje iz 14 država, a takva konkurencija svakako bi trebala biti jamstvo i za obilje kvalitetnih utrka.
U najatraktivnijoj utrci prvoga dana regate snage su međusobno odmjerili trojica naših londonskih olimpijaca (Martin, M. Sinković i Vekić) te po jedan slovenski (Špik) i estonski (Taimsoo), a za šestu ulaznicu za finale pobrinuo se srbijanski reprezentativac Vasić. Uvjerljiv trijumf s oko 11 sekundi prednosti ostvario je član posade najboljeg svjetskog četverca na pariće, Martin Sinković iz HAVK Mladost. Drugi je stigao Miloš Vasić (6:53.47), a treći Damir Martin (6:55.08) iz VK Trešnjevka. Sa 6:42.53 pobjednik utrke Martin Sinković kreirao je najbolje ikad izveslano vrijeme jednog hrvatskog veslača u skifu te novi rekord jarunske staze. Dosadašnji rekord bio je u vlasništvu Damira Martina (6:42.94) s Croatia Opena 2011. godine. Treba li spomenuti da je Sinkovićev vremenski utrošak za ovu pobjedu vrhunski rezultat i u svjetskim okvirima!?
– Jako dobro sam radio za novu sezonu i zadovoljan sam pobjedom. Znam da ovo nije Damirova realna kvaliteta, da je bio u ful formi, bila bi to tijesna utrka – rekao je Martin Sinković nakon premijernog trijumfa u finalu seniorskih samaca, koji se od prošle godine naziva Memorijalom Slavka Matoca.
– Važno je zvati se Martin! – izjavio je trećeplasirani Damir Martin, koji je nakon četiri godine izgubio finale samaca na Croatia Openu. Veslački “kralj samaca dodao je da mu nedostaje 400 do 500 kilometara treninga jer tek se vratio veslanju nakon višemjesečne ozljede leđa.
Četvrti je stigao Mario Vekić iz Iktusa (6:57.36) koji je u prijepodnevnim kvalifikacijama zatvorio vrata finala Davidu Šainu, također članu najpoznatijeg hrvatskog veslačkog kvarteta.
Četvrti naš srebrni olimpijac iz londonskog četverca, Valent Sinković, zbog ozljede (stres fraktura rebra) nije nastupio pa mu je preostala samo uloga čestitara. Pojašnjavajući Damiru Martinu kako nije navijao protiv njega, nego za brata Martina, Valent je izrekao i vrlo duhovit komentar:
– I ja ću već za sljedeću utrku promijeniti ime u Martin…
Zanimljivo je bilo i u finalu ženskih seniorskih samaca. Šveđanka Ana Malvina Svennung, koja se s reprezentacijom već nekoliko tjedana nalazi na pripremama u Hrvatskoj, pobijedila je (sa 7:41.08) u utrci ispred najbolje hrvatske skifistice, Marcele Milošević (7:44.55) iz Trešenjevke. Bio je to ujedno i Šveđankin revanš našoj Marceli za poraz otprije dva tjedna na Zagreb Openu. U seniorskim dvojcima bez kormilara dva zlatna odličja izborili su članovi osječkog Iktusa. Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić (6:39.65) bili su najbrža muška posada, a trofejne reprezentativke u ovoj disciplini – Maja Anić i Sonja Kešerac (7:19.13), zadržale su primat kod seniorki.
Memorijalna utrka Niko i Jure bila je u znaku litavskog juniorskog dvojca bez kormilara Ferdinanda Querfelda i Christopha Seifriedsbergera koji je slavio ispred vršnjaka iz Turske i Srbije. Trofej Grahovčeva memorijala (osmerci mlađih juniora) pripao je mladostašima.
Od domaćih snaga u mlađim dobnim kategorijama za izdvojiti je pobjedu mladostaša Tomislava Šaina u finalu juniorskih samaca (7:19.34). Šain je slavio u konkurenciji od čak 66 čamaca. Možda je to početak nove veslačke priče pod naslovom: Važno je prezivati se Šain…
Završni dan veslačkog Croatia Opena obično donosi atraktivne utrke u većim čamcima, a tako je bilo i u 31. izdanju najveće hrvatske veslačke regate.
No, započetak priča iz finala s malim čamcima. Novom pobjedom u samcu Martin Sinković podsjetio je na subotnji pothvat, začinjen rekordom staze, ali sada u nešto ležernijem stilu (7:03.27), s pet i pol sekundi prednosti. Do srebra je ponovno doveslao Miloš Vasić (Srbija 1), a broncu je u samoj završnici utrke legendarnom Slovencu Luki Špiku “preoteo” Radoje Šerić (Srbija 2).
– Teško mi se bilo motivirati za novu utrku samaca, ali ispalo je jako dobro – rekao je Martin Sinković.
Očekivani nastup dvojice Martina u dvojcu na pariće nije se dogodio jer je nedovoljno zaliječeni Damir Martin zaključio kako je previše rizično forsirati dvije utrke u dva dana. Zato su se u glavne hrvatske adute u ‘dublu’ pretvorili osječki olimpijci David Šain i Mario Vekić. Stigli su drugi, s tri i pol sekunde viška iza iskusne estonske kombinacije Alar Raja i Kaspar Taimsoo, dok su treći bili Austrijanci, točnije Bečani, Paul i Bernhard Sieber.
– Možemo biti zadovoljni s obzirom da je početak sezone i da smo prvi put skupa sjeli u dubl – rekao je Mario Vekić, otkrivajući da su mu u nastavku karijere otvorene sve kombinacije u rimen i skul veslanju, sve osim – samca.
Na Vekićev osvrt nadovezao se David Šain…
– Prije dvije godine jednom smo sjeli u ovaj čamac na treningu, ali nikada nismo skupa nastupali, tako da je ovaj rezultat super. Napokon i za mene jedna zadovoljavajuća utrka na Croatia Openu – rekao je Šain, uz napomenu da će četverac na pariće ponovno biti onaj pravi kada se oporavi Valent Sinković, a kao najbolji dokaz za tu tvrdnju apostrofirao je njegova brata Martina koji vesla u životnoj formi.
Iznimno zanimljivu utrku priuštili su nam četverci bez kormilara. Iktusovci Stjepan Pirić, Vjekoslav Kolobarić i Ante Janjić, pojačani Zadraninom Marinom Begovićem, slavili su sa šest sekundi boljim rezultatom od Srba i sedam od Turaka.
– Prijavili smo Iktusov klupski četverac s Vekićem u posadi, ali su Mariju bila previše dva popodnevna nastupa. Zato smo išli u kombinaciju s Begovićem – pojasnio je član pobjedničkog čamca Stjepan Pirić.
Iktusovke Maja Anić i Sonja Kešerac još jednom su trijumfirale u dvojcu bez kormilara (ispred Srbijanki Ivane Filipović i Ive Obradović), a mladostašice Ivana Vilenica i Tea Kavčić najbolje su juniorke u toj disciplini…
U kategoriji juniora vrijedna pozornosti je pobjeda HVS-ova kombiniranog četverca bez kormilara (Filip Pedić, Josip Banović, Bernard Samardžić, Ivo Bonacin) u stopostotnoj međunarodnoj konkurenciji. Zadarsko-splitsko-kaštelanska posada iza sebe je ostavila klupske posade iz Srbije, Austrije, Turske i Bugarske.
Ni jaka popodnevna kiša nije uspjela poremetiti jarunski veslački spektakl, koji je u kooperaciji VSZ-a, HVS-a i VK Croatia, bio organiziran na zavidnoj razini.