FOTO: Regata Sv. Filipa i Jakova

Održana je zanimljiva 11. Regata Svetih Filipa i Jakova te 4. regata ovogodišnjeg Veslačkog kupa Miljenka Finderlea. Uz Dan grada Vukovara na Dunavu regate su organizirali Hrvatski veslački klub Vukovar, Hrvatski veslački savez i Veslački savez Zagreba.

Na vukovarskoj regati veslali su uglavnom mlađi veslači na stazama dugim tisuću metara.  U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje, članove HVK Vukovar, koji su svojom žrtvom pridonijelii obrani Vukovara i Republike Hrvatske od velikosrpske agresije, a kako je većina njih veslala u posadama četverca bez kormilara, utrka četveraca za mlađe juniore proglašena je Memorijalnom utrkom hrvatskih branitelja- članova HVK Vukovar. U toj je utrci (4- JMA) bila najbolja ekipa zagrebačke Mladosti (Martin Roglić, Filip Jurina, Antonio Klarić, Tomislav Krajačić). Uz domaćine iz HVK Vukovar natjecali su se uglavnom mlade veslačice i veslači zagrebačkih klubova- Mladosti, Trešnjevke, Zagreba, Croatije i Nove te Glagoljaša iz Omišlja i, dakako, najbližeg istočnohrvatskog kluba- Iktusa iz Osijeka. Mlade su osječke snage ponovile već nekoliko puta ove godine ostvarene uspjehe. Dok su svi osječki seniori i juniorke (Drkulec, Stojaković) nastupali na Trofeju Beograda u organizaciji Hrvatskoga veslačkog saveza juniori i kadeti ponovo su pokazali zavidnu kvalitetu. Ove sezone ponovo su u svojoj kategoriji nepobjedivi kadeti koji i iz Vukovara donose zlatne medalje- Aria Cvitanović u samcu, Marko Iža (također u samcu) te Anton i Patrik Lončarić u dvojcu na pariće. U najbrojnijoj i snažnoj konkurenciji samaca za mlađe juniore Iktusov Dino Steiner bio je drugi, a Ivan Đukez iz VK Zagreb treći dok je ovoga puta najuspješniji bio Mihael Girotto iz Glagoljaša. Kadetkinje Ozana Prisuda i Petra Sanseović prvi su put veslale u Vukovaru i osvojile srebrnu medalju. Mlađi juniori Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan u vrlo dobroj konkurenciji osvojili su zlato i pristojnu prednost u odnosu na posade dvojaca na pariće Mladosti, Vukovara, Trešnjevke i Zagreba. Odlična je bila i utrka samaca za starije juniore u kojoj su dva Iktusovca osvojila medalje- Bruno Belić zlatnu, a Fran Lobel Vrban brončanu, dok je srebro osvojio Fran Štambuk iz Trešnjevke. Matej Lamza i Ivan Katalinić bili su treći u konkurenciji dvojaca na pariće za starije juniore. U posljednjoj utrci (kada su u pitanju članovi Iktusa) osvojeno je još jedno zlatno odličje- u dvojcu bez kormilara najbolji su bili stariji juniori Borna Srb i Mario Milić. Ukupno gledajući- Iktusovci nisu osvojili medalje tek u dvjema disciplinama u kojima su nastupali. Kada se sve zbroji mladi su Iktusovi veslači osvojili šest zlatnih, dvije srebrne i dvije brončane medalje, što je svakako bio dobar rezultat vrlo zapaženog nastupa u Vukovaru. Jedini je nedostatak vukovarske regate Svetih Filipa i Jakova (koja se održava 11. put) i ove godine bio izostanak većeg broja seniorki i seniora.

Kada je u pitanju Veslački kup Miljenka Finderlea, regata u Vukovaru bila je njegova četvrta po redu. U kupu se natječe 15 klubova, a u vodstvu je zagrebačka Trešnjevka s 469,7 osvojenih bodova. Odmah uz Trešnejvku je i Mladost sa 437,9 bodova te treća Istra s 395,2 bodova. Iktus i ove godine (kao i nekoliko godina unazad) ne nastupa redovito na kup-natjecanjima tako da su mu vukovarska 74 boda prvi bodovi na ovogodišnjem VKMF-u.

Sve fotografije pogledajte na Facebook stanici VK Iktus.

Davor Lončarić