Veslači su već umorni od treniranja kod kuće, žele u klub i na Dravu

Od sredine ožujka Iktus je zatvorio vrata i zaustavio sve treninge u skladu s naputcima Stožera civilne zaštite. Cijelo ovo vrijeme veslačice i veslači neumorno rade i treniraju kod kuće, ali s nestrpljenjem očekuju povratak u teretanu, veslaonicu i na rijeku Dravu. Na žalost, još će morati čekati.

Na balkonu, u dvorištu, u dnevnoj sobi …. svi Iktusovi veslači i veslačice, bez obzira na godine i status, neumorno rade i pripremaju se kod kuće. Za što? Većina njih uglavnom ne zna, jer je otkazano i ovogodišnje državno prvenstvo te mnoštvo međunarodnih natjecanja. No, forma se zadržati mora i valja biti spreman kao da će se sutra otvoriti granice i krenuti na putovanja i regate. Hrvatski veslački savez iz potpuno je opravdanih razloga odgodio održavanje državnoga prvenstva u travnju, a Nacionalni stožer civilne zaštite zbog pandemije koronavirusa zabranio je treninge svima- pa čak i veslačkim olimpijcima tako da su i braća Sinković i Damir Martin spremili vesla i mjesec i pol treniraju u kućnim teretanama i na biciklima.

Iktusova trenerica Jasmika Kraljević-Čolić izvijestila nas je kako je sve spremno za početak redovitih treninga, no čeka se odobrenje stožera civilne zaštite. Vijeme “kućnih” treninga redovito se kontrolira zahvaljujući mobilnim aplikacijama i svakodnevno svi veslači dobivaju radne zadatke koje odrađuju u skladu s mogućnostima. Danas je nešto lakše jer se barem može voziti bicikl nakon ukidanja e-propusnica za područje županije. Dio veslača ponio je ergometre i sportske rekvzite kućama, a dio ih se snašao na druge načine. Bicikli i trčanje redoviti su treninzi u ovom kriznom vremenu, no strpljivo se čeka odluka da se može krenuti i u klub. Za sada su jedino braća Patrik i Anton Lončarić i David Šain dobili dopuštenje da 27. travnja počnu trenirati, no svi detalji još nisu poznati. Dok David Šain u hangaru ima svoj čamac, čamci braće Lončarić su u Zagrebu u kojem su ostali nakon prvog udara epidemije koronavirusa i zemljotresa nakon kojeg su morali napustiti pripreme na Jarunu na kojem su trenirali s braćom Sinković i njihovim trenerom Nikolom Bralićem. Iz Hrvatskog veslačkog saveza još ne stižu nikakve informacije o planovima za ovogodišnja natjecanja i uglavnom dolaze informacije o odgodama i otkazivanjima. Pitanje je hoće li i kada će biti održano nacionalno veslačko prvenstvo, Olimpijske su igre već prebačene u sljedeću godinu, a otkazano je svjetsko prvenstvo za juniore, mlađe seniore i neolimpijske discipline koje se trebalo održati u Sloveniji u kolovozu. Za sada je ostala tek najava kako će se održati europsko prvenstvo za seniore u listopadu u Poljskoj te europsko prvenstvo za mlađe seniore početkom rujna u njemačkom Duisburgu. Na tim natjecanjima trebala bi nastupiti braća Sinković i braća Lončarić, no tko će i u kakvim kombinacijama sudjelovati još se treba odlučiti. U ovom je trenutku važno sačuvati kondiciju, vrijedno raditi i, što je zapravo najvažnije, sačuvati zdravlje!

U galeriji fotografija je samo dio Iktusovaca u njihovom “radnom” ambijentu tijekom ožujka i travnja.

Facebook VK Iktus 

Facebook VK Iktus 2