Veslačka reprezentacija odlazi u Beograd

Svaki plasman u finale bio bi ostvarenje planova. Nakon što su osam dana proveli na posebnim zajedničkim pripremama u Zagrebu, naši najbolji veslači i veslačice vratili su se jučer nakratko svojim domovima. Već danas (srijeda) državna reprezentacija Hrvatske putuje u Beograd, gdje će se 31. svibnja i 1. lipnja održati Europsko prvenstvo.

Rekordnih 800 veslač(ic)a

Prema najavama iz Organizacijskog odbora priredbe na poznatoj beogradskoj Adi Ciganliji, predstojećeg vikenda očekuje nas rekordno sučeljavanje veslačica i veslača iz rekordnih 36 zemalja koji su prijavili gotovo 800 mladića i djevojaka. Svečanost otvaranja Europskog prvenstva bit će u četvrtak (18.30), kvalifikacije su na programu dan poslije, polufinalne utrke na rasporedu su u subotu, a one najvažnije, “A” finala startaju u nedjelju od 10.30. Hrvatsko veslanje bit će zastupljeno s devet čamaca, među kojima su i četiri u konkurenciji tzv. lakih veslača i veslačica. Za ljubitelje veslanja u Osijeku, dakako, ohrabrujući je podatak da će na Adi Ciganliji nastupiti petorica seniora i dvije seniorke, s tim što je dio “lakog dubla” i Dino Rupčić, sada član Mladosti, a nekadašnji iktusovac. Onaj drugi dio “kostura” naše reprezentacije predstavljaju mladići i djevojke iz zagrebačke Mladosti, a svoje će reprezentativce ovaj put imati i Trešnjevka i zadarski Jadran.

Iktusov četverac

– Najvažnije nam je izboriti mjesto u A finalu, među šest najboljih četveraca, a onda ćemo se s pravom moći i smjeti nadati lovu jedne od medalja – uoči putovanja u Beograd rekao nam je David Šain, koji će veslati u klupskom četvercu bez kormilara s Antom Janjićem, Vjekoslavom Kolobarićem i Mariom Vekićem.

– Posljednji treninzi na Jarunu daju nam pravo na optimizam, iako ne treba očekivati ništa spektakularno.

U dvojcima bez kormilara različita su predviđanja. Jer, Sonja Kešerac i Maja Anić već su prekaljena ženska imena posada čije se želje vezuju uz Olimpijske igre u Rio de Janeiru za dvije godine, dok su Osječanin Stjepan Pirić i Zadranin Marin Begović praktički ukomponirani u posljednji trenutak pa tek treba vidjeti kakve su im stvarne mogućnosti. Budući da se takvo što može reći, s manje ili više objektivnosti, i za sve ostale hrvatske posade, najjednostavnije bi prognoze za Adu Ciganliju bile da bi – svaki plasman Hrvata u A finale bio ostvarenje planova. Više od toga bit će, svakako, još veći uspjeh…

Hrvati na EP

Četverac bez kormilara: Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain i Mario Vekić; dvojac bez komilara: Stjepan Pirić i Marin Begović; samac Martin Sinković; žene – samac Marcela Milošević; dvojac bez kormilara: Sonja Kešerac i Maja Anić; laki veslači(ce) – samci: Helena Pavković i Vedran Radonić; dvojac na pariće: Dino Rupčić (nekadašnji iktusovac!) i Luka Radonić; te dvojac bez kormilara: Krešimir Kavčić i Marijan Filipović.

Zbog ozljeda članova posade na EP u Beogradu neće nastupiti proslavljeni hrvatski četverac na pariće.

Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 28. svibnja 2014. godine