Veslački maraton Vukovar-Ilok

Po oblačnom i prohladnom vremenu, ali bez kiše, u subotu (28. rujna 2013.) je održan jubilarni, deseti veslački maraton Dunavom od Vukovara do Iloka. Sudjelovalo je 16 osmeraca iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, a najbrži su bili veslači iz Kaštela koji su 36 kilometara prošli s odličnim rezultatom jedan sat i 40:44,31 minutu.

Nastupili su Frane Malenica, Petar Novak, Mate Rajić, Josip Ivčević, Goran Turković, Nenad Samardžić, Pave Kuzmanić i Toni Čavka s kormilarom Lukom Ščurlom.

Zapaženu ulogu odigrao je i vukovarski čamac, koji je zauzeo drugo mjesto (sat i 41:08,46), a nastupili su Stjepan Miličić, Branimir Marinović, Harald i Mato Brandt, Kristian Ivanković, Mario Kunac, Zvonimir Tvorek, uka Kolar i korm. Filip Kolar. Poredak ostalih: 3. Zadar, 4. Tigrovi (Nova, Zagreb9, 5. Izola, 6. Osijek (Swen Sabolić, Ivan Katalinić, Mario Milić, Borna Srb, Dominik Matijević, Robert Kralik, Domagoj Petanjak, Oliver Kandrać i korm. Dorian Činčurak), 7. Zadar, 8. Mladost/Jarun, 9. Dubrovnik, 10. Vukovi s Drave (veterani iktusa u sastavu: Daniel i Branimir Srb, Silvio i Denis Ambruš, Vladimir Krajnović, Branimir Pekić, Željko Betlehem, Mario Stašćik i korm. Marko Pirić), 11. Mohacs, 12. Trešnjevka, 13. Rijeka, 14. Mladost II, 15. Mladost III, a posada Mladost I nije završila utrku jer je „zapela“ za bovu na vodi. Bio je to i jedini incident, uz nekoliko slomljenih vesala, ali bez tjelesnih ozljeda.

Treba podsjetiti da su brojni članovi HVK Vukovar aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu u obrani suvereniteta RH i svoga grada heroja, od kojih su 32 položili svoje živote na oltar domovine, ili se još uvijek vode kao nestali, taj maraton održava se od 2004. u znak sjećanja na 23. rujna 1991., na Dan osnivanja legendarne 204. vukovarske brigade. 

 

Dragutin Kerže, Glas Slavonije