Veslanje je “najkul” sport!

Iktusovi treneri i voditelji škole veslanja Jasminka Kraljević Čolić i Branko Jovanovac krenuli su u posjet osječkim osnovnim školama kako bi promovirali veslanje, upoznali učenike s ljepotom tog sporta, pojasnili kakvi su njegovi utjecaji na zdravlje i fizički i psihički razvoj te ih privukli da jednoga dana odjenu naračnasto-crni dres. Domaćin prve prezentacije bila je Osnovna škola Mladost na Sjenjaku.

U akciju je prva krenula trenerica Jasminka Kraljević Čolić koja je za potrebe prezentacije “ponijela” u Mladost četiri klupska ergometra- “paklene strojeve” bez kojih je nezamislivo treniranje, posebice u zimskim mjesecima. Ugostila ju je profesorica Tjelene i zdravstvene kulture u školi, Elizabeta Marjanović koja je pomogla i pripremiti djecu za svojevrsno natjecanje na ergometrima. S obzirom na to da se u Veslački klub Iktus najčešće upisuju djeca oko 12 godina ciljna su skupina bile djevojčice i dječaci svih petih razreda Osnovne škole Mladost. Prednost je što učenici nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture imaju u suprotnoj smjeni i odvojeno sudjeluju djevojčice i dječaci tako da je bilo dovoljno prostora i vremena za uobičajeno razgibavanje, kratko upoznavanje s veslanjem, razgovor s trenericom i rad na spravi kakvu djeca nikada nisu vidjela.

Djevojčice su bile jednako zainteresirane kao i dječaci, a spremno su izjavljivale kako rad na ergometru uopće nije bio težak. Dječaci su ipak puno ozbiljnije prihvatili ergometre i potrudili se postići što bolji rezultat, biti najbolji. Mnogima su brzo zasjale oči pri pomisli da bi vrlo brzo mogli uzeti vesla u ruke i čamcima ploviti po Dravi. Trenerica Kraljević Čolić upoznala ih je s načinom treniranja u Iktusu, fazama kroz koje veslači prolaze – od škole veslanja do nastupa na natjecanjima te istaknula kako je riječ o sportu koji nije lagan, ali je “najkul” sport u kojem se djeca mogu afirmirati, učiniti mnogo za svoje zdravlje, formirati savršen fizički izgled, mnogo putovati, ali i uživati u svladavanju rijeka i jezera u čamcu, bilo da je riječ o pojedinačnim utrkama (u samcima) ili da se radi o utrkama većih posada.

Voditelji škole veslanja odlučili su posjetiti sve osječke osnovne škole, ali pozivaju djecu i roditelje da samostalno posjete Iktus na osječkoj promenadi, upoznaju se s načinom treniranja i mogućnostima koje se pružaju veslačima da postignu vrhunske rezultate. Važno je dodati i kako je mjesečna članarina u školi veslanja 150 kuna, a čim polaznici škole nakon nekoliko mjeseci pokažu pristojne rezultate u koordinaciji pokreta i svladaju tehniku veslanja u čamcu na Dravi mogu postati regatni veslači, nastupati na natjecanjima – članarina se smanjuje na samo 60 kuna mjesečno. Škola veslanja organizirana je ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom, a djeca dolaze u Iktus kada su slobodna od školskih obveza. Trenerica Kraljević Čolić podsjetila je kako u klub mogu doći i djeca koja se bave nekim drugim sportom, ako im treninzi u školama ili klubovima nisu dovoljni, a svatko se može doći informirati, pogledati prostorije kluba i upoznati s tim sportom tijekom škole veslanja. Pozvala ih je da se informiraju o klubu i upisima i na klupskoj web i Facebook stranici gdje je također pojašnjeno koji su uvjeti za upis i kada se djeca mogu doći upisati. “Važno je istaknuti kako je veslanje jedan od sportova kojim se ljudi mogu baviti dugi niz godina i karijere veslača traju puno duže nego karijere većine drugih sportaša, odnosno dugo se mogu postizati vrhunski rezultati ako se radi ozbiljno i temeljito”, ističe trenerica Jasminka Kraljević Čolić.

Osijek je poznat po dugoj tradiciji veslanja, na Dravi se organizirano u klubovima vesla od 1892. godine i grad je oduvijek bio pravi rasadnik vrhunskih sportaša- veslačica i veslača. Osim danas najpoznatijeg osvajača olimpijske srebrne medalje iz Londona 2012. Davida Šaina, na olimpijskim su stazama veslala još četvorica Iktusovaca- Darko Zibar, Ninoslav Saraga, Ivan Jukić i Mario Vekić, a klub je uz brojne muške kolege mnogobrojnim medaljama s najvećih svjetskih natjecanja okitila i jedna od najboljih sportašica koju je Osijek imao- Mirna Rajle Brođanac.

Tekst i fotografije: Davor Lončarić