Vjetar i kiša u Mohaču omeli regatu

Na 54. regati u mađarskome Mohaču više se govorilo o lošem vremenu nego o rezultatima i broju natjecatelja. I ove godine bilo ih je sve manje (pa i Iktusovih), a regata se održala u iznimno lošim vremenskim uvjetima uz prevrtanje seniorskih čamaca na valovitom Dunavu i kišu koja je upropastila, a na kraju i prekinula regatu. Među odveslanim utrkama Iktus je uspio izboriti jedno zlato (kadeti David Jug i Borna Mršić u dublu), jedno srebro (David Jug u kadetskom skifu) i jednu broncu (Leon Jug i Marin Kovač u juniorskom dublu). Uz to su osvojena i četiri četvrta mjesta te po jedno peto i šesto.

Nakon vjetrovite subote uslijedila je kišna nedjelja, a zbog obilne kiše polovica je utrka drugog dana natjecanja otkazana. Ukupno se natjecalo jedanaest klubova u 30 disciplina, a osim mađarskih klubova nastupile su i posade novosadskog Danubiusa, Palića, HVK Baranje iz Draža te osječkog Iktusa. Regata je počela u subotu natjecanjem kadetkinja u dvojcima na pariće gdje su u prvoj utrci četvrto mjesto osvojile Tina Balaž i Dora Balić iz Draža koje je pripremao i pratio trener Tomislav Oršolić, a peto mjesto u svojoj skupini zauzele su Iktusovke Ines Markulak i Petra Puškadija koje je, kao i sve druge Iktusove posade, vodila trenerica Jasminka Kraljević-Čolić. Iktusov junior Marin Kovač hrabro se borio sa seniorima u skifu i malo je nedostajalo da u svojoj utrci osvoji i medalju, no na kraju je zauzeo četvrto mjesto dok je junior Leon Jug, također u kategoriji seniora, bio šesti. Nakon toga “palo” je i prvo zlato, a osvojili su ga Iktusovi kadeti David Jug i Borna Mršić.

Drugog dana regate, u još lošijim uvjetima za veslanje uz snažan vjetar, valove i kišu, četvrto su mjesto zauzele kadetkinje u četvercu s kormilarom u kojem su veslale veslačice Iktusa i Baranje – Petra Puškadija, Dunja Primožić, Tina Balaž, Dora Balić i korm. Ines Markulak, a od njih su bile bolje kadetkinje Palića, Mohača i Danubiusa (koje su pobijedile). Potom su broncu u dublu osvojili Marin Kovač i Leon Jug, a ispred njih su se plasirale posade iz Mohača i Szolnoka. Četvrto su mjesto u kategoriji B juniorki u četvercu s kormilarom osvojile kadetkinje iz Draža i Osijeka – Ines Markulak, Petra Puškadija, Mirna Gujčić i Hana Periškić, a kadet David Jug osvojio je i svoju drugu mohačku medalju i to srebrnu u odličnoj utrci skifova.

Foto: Marijana Kovač