VK Iktus ponovo se uzdiže

Nakon nekoliko kriznih godina Veslački klub Iktus je u 2016. ponovno krenuo prema naprijed, i rezultatski i financijski, zaključeno je na godišnjoj skupštini na kojoj je predstavljeno stanje financija u klubu i podneseno izvješće o ostvarenim planovima i rezultatima u 2016. godini. Prenosimo sa stranice HRT Radio Osijeka.

Usvojen je i financijski plan te plan aktivnosti za sljedeću godinu u kojoj se očekuju još veći pomaci. Na skupštini je (17. 12. 2016.) klub dodijelio posebne plakete i medalje veslačicama i veslačima koji su postigli najbolje rezultate te predstavljali Iktus i Osijek u dresovima hrvatske reprezentacije, a posebnim priznanjima, srebrnjacima, odlikovani su osvajači zlatnih medalja na ovogodišnjem državnom prvenstvu. Podsjećamo, Iktus je osvojio najviše (devet) zlatnih medalja odnosno naslova prvaka na ovogodišnjem državnom prvenstvu.

Posebne plakete za sudjelovanje na europskim i svjetskim prvenstvima primili su: David Šain, Teuta Lea Stojaković, Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Aria Cvitanović, Ivan-Ante Grgić i Krešimir Forjan. Posebna priznanjima, srebrnjake, za osvojene zlatne medalje na PH primli su u seniorskoj kategoriji četverac bez kormilara (Dino Belić, Vjekoslav Kolobarić, Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić), te Teuta Lea Stojaković u samcu (za seniorke). Teuta je osvojila i naslov hrvatske prvakinje u samcu za juniorke dok su svoje drugo zlato osvojili i juniori u dvojcu bez kormilara Krešimir Forjan i Ivan-Ante Grgić. Po dva zlata osvojila su braća Patrik i Anton Lončarić. Anton je osvojio zlatnu medalju u samcu B juniora, a potom s bratom Patrikom još jedno zlato u dvojcu bez kormilara. Patrik Lončarić je, pak drugu zlatnu medalju osvojio u četvercu na pariće B juniora u kojem je veslao s Leonom Jugom, Markom Ižom i Vedranom Steinerom. To je najviše pridonijelo Iktusovoj ukupnoj pobjedi u kategoriji mlađih juniora na ovogodišnjem državnom prvenstvu. U svojoj su kategoriji također bili najbolji Iktusovi kadeti i kadetkinje, a za to su najzaslužnije zlatne medalje kadeta Davida Juga u samcu te kadetkinja u četvercu na pariće u kojem s veslale Ines Markulak, Katarina-Marijana Radaković, Emilija Arvaj i Ena Vukelić. Ukupno je Iktus zauzeo treće mjesto u državi, a tome su, uz 9 zlatnih medalja, pridonijela i četiri srebra te jedna bronca.

Na skupštini su dodijeljena i posebna priznanja počasnim i zaslužnim članovima, a dobli su ih Eduard Bakarac, Krešimir Fekete, Živko Bošnjak i Zoran Erdelez koji su dugogodišnjim radom aktivno sudjelovali u stvaranju i razvoju Iktusa i ostavili trajni pečat u povijesti osječkoga veslanja.

Glavni trener Krešimir Ižaković istaknuo je na Skupštini kako je zadovoljan rezultatima ove sezone, no istovremeno i razočaran upravo završenim olimpijskim ciklusom, odnosno činjenicom da niti jedan osječki veslač nije bio na Olimpijadi u Riju. Ponajprije za to krivi određene ljude u klubu i njihove pogrešne ciljeve, ali i tešku financijsku situaciju proteklih nekoliko godine koja je rezultirala i nedostatkom opreme. Ipak, kako je napomenuo, sve je pomalo krenulo na bolje, i financijski i rezultatski, što bi se trebalo reflektirati i budućim rezultatima u predstojećim olimpijskim ciklusima. Kao najbitniju je činjenicu istaknuo što u klubu ima puno mladih talentiranih veslača s kojima treba kvalitetno raditi i omogućiti im sredstva za rad.

Upravo je govoreći o 2016. godini istaknuo rezultate mlađih kategorija,i kojima je zadovoljan, pogotovo uspjehom

 Arije Cvitanović koja je na daljinskoj regati na kraju priprema bila najbolja među juniorkama, Ivana-Ante Grgića koji je bio treći u skifu među juniorima te braće Lončarić koji su bili ukupno drugi s tim da su se kao juniori utrkivali s mlađim seniorima. Ižaković je ujedno izrazio optimizam nakon provedenih testiranja na ergometrima (test na 6 kilometara) prema kojima Iktus ima juniore koji su u državnome vrhu, a na jednom od testiranja senior David Šain dostignuo je svoj rekord izjednačio rezultat s najboljim hrvatskim veslačem u skifu – Damirom Martinom. Zbog toga je Ižaković tražio od klupske uprave da opremi teretanu koja je najbitnija u zimskom razdoblju, a predsjednik Dainel Srb dodao kako će uskoro biti kupljena 4 nova ergometra i bicikla za teretanu.

Što se financija tiče, u 2016. godini Iktus je raspolagao s ukupno oko 600.000 kuna, dok se za 2017. godinu predviđa proračun od 710.000 kuna. Govoreći o financijama, predsjednk kluba Srb je napomenuo kako su još vrlo daleko od 900.000 kuna s koliko se na godišnjoj razini raspolagalo u najboljim godinama, no na dobrom su tragu da se vrate na “stare staze” i financijski i rezultatski, jer su u ta vremena bili i ukupni prvaci Hrvatske.

Na kraju je predsjedništvo Iktusa izrazilo zahvalnost Osječko-baranjskoj županiji, gradu Osijeku, glavnom sponzoru Saponiji, te ostalim sponzorima, bez čije namjenske financijske potpore uspjesi ne bi bili mogući.

HRT Radio Osijek, autor Krunoslav Inhof, 17.12.2016.