VK Iktus putuje na Palić

Pedesetak veslačica i veslača Iktusa te njihovi treneri u petak, 5. srpnja putuju na veslačku regatu “Vojvodina open” Palić 2013. u organizaciji Veslačkog Kluba Palić. Na toj međunarodnoj veslačkoj regati sudjelovat će oko 400 veslača iz klubova Austrje, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Srbije.

Na Paliću će veslati seniori, juniori i kadeti Iktusa i to čak 33 posade u 25 disciplina koje se veslaju u subotu i nedjelju (6. i 7. srpnja 2013. godine). Među seniorima dominiraju skifovi te će tako veslati Bruno Pirić (1xSML), te Stjepan Pirić, Nedjeljko Rado i Kristijan Landeka (1xSM). Maja Čavlović i na ovoj će regati biti jedina Iktusova seniorka te veslati u svojoj kategoriji (1xSŽ) u nedjelju. Seniori će se natjecati i u dvojcima na pariće (Mate Moguš i Stjepan Pirić te Kristijan Landeka i Nedjeljko Rado).

Valja napomenuti kako su u Srbiji drukčiji nazivi za veslačice i veslače mlađe od 18 godina. Kod nas su veslači ispod 18 godina podijeljeni na mlađe B kadete (do 12 godina, KMB ili KWB) i starije A kadete (12 do 14 godina, KMA ili KWA) te mlađe B juniore (14 do 16 godina, JMB ili JWB) i starije A juniore (16 do 18 godina, JMA ili JWA).

U Srbiji je nešto drukčije. Stariji juniori (JMA ili JWA) su juniori (JM ili JŽ), mlađi juniori (JMB ili JWB) su kadeti (KM ili KŽ), dok su naši stariji kadeti (KMA ili KWA) u Srbiji pioniri (PM ili PŽ), odnosno četrnaestogodišnjaci. Sve mlađe od 14 godina u Srbiji zovu mini dječacima ili mini djevojčicama (Mini M ili Mini Ž).

Tako će u subotu u juniorskoj kategoriji nastupiti Swen Sabolić i Dario Rudec u skifovima, Mario Milić i Borna Srb u dvojcu na pariće i Mia Drkulec u skifu. U nedjelju vesla juniorski četverac bez kormilara (Dominik Matijević, Ivan Katalinić, Domagoj Petanjak i Robert Kralik) te četverac na pariće (Mario Milić, Borna Srb, Swen Sabolić i Dario Rudec). Također u nedjelju natječu se i juniorke u četvercu na pariće i to u sastavu Anđela Čačić, Teuta Stojaković, Mia Drkulec i Ana Zobundžija.

Dino Steiner, Antonio Šubarić i Mislav Konjik natječu se u skifovima u kategoriji muških kadeta, a osim njih u subotu veslaju i kadestki četverac bez (Matej Lamza, Matko Žuro, Krešimir Forjan i Juraj Jenjić), četverac na pariće (Fran Lobel Vrban, Mislav Konjik, Robert Juriša i Ivor Krištof) te dublovi kadetkinja (Teuta Stojaković i Ana Zobundžija te Anđela Čačić i Darija Čačić). U nedjelju nastupaju kadeti u dvojcu bez (Matej Lamza i Matko Žuro), dvojac na pariće (Antonio Šubarić i Dino Steiner), kadetkinje skif (Ana Zobundžija i Teuta Stojaković) te kadetski osmerac (Matko Žuro, Matej Lamza, Juraj Jenjić, Robert Juriša, Fran Lobel Vrban, Krešimir Forijan, Ivor Krištof, Mislav Konjik i kormilar).

Natječu se i pioniri (naši stariji kadeti) – u subotu u skifu Aria Cvitanović te dubl Aria Cvitanović – Lea Lamza. U četvercu na pariće u subotu veslaju u pionirskoj kategoriji Marko Iža, Patrik Lončarić, Anton Lončarić i Ivan Ante Grgić. U nedjelju u istoj kategoriji vesla ženski četverac na pariće (Lea Lamza, Ozana Prisuda, Marta Astaloš i Zlata Pinotić) te dva dvojca na pariće (Anton Lončarić-Patrik Lončarić i Marko Iža-Ivan Ante Grgić).

Među mini dječacima (mlađi od 14 godina) nastupa samo najmađi Iktusov skifist Marin Šuto, pobjednik nedavne školske regate na Dravi.