Vojvodina Open 2015. Palić

Proteklog vikenda na jezeru Palić održana je 53. Međunarodna veslačka regata „Vojvodina Open 2015.” koja je jedno od najvećih veslačkih i sportskih događaja u Vojvodini. Na regati tradicionalno sudjeluje i osječki Iktus, a rezultati četveraca za kadete i mlađe juniore boduju se u obnovljenom Podunavskom kupu. 

Na regati su ove godine sudjelovali natjecatelji iz četiriju država regije – Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Srbije. U brojkama to znači veslačice i veslači iz 20 klubova i oko 350 vrhunskih veslača – natjecatelja, trenera, ljudi iz logistike. Pravo sudjelovanja imale su sve natjecateljaske kategorije za muškarace i žene, u svim veslačkim disciplinama, a organizirana je i utrka mlađih pionira do 11 i 12 godina, zatim posada nacionalnih reprezentacija zemalja sudionica, kao i sveučilišnih osmeraca. Regata je bila i izborna posebno za mlađe seniore u Srbiji, među kojima se natjecao i Subotičanin Martin Mačković sa svojim kolegom Viktorom Pivarčikom u dublu za lake seniore. Prvog dana su trijumfirali s vremenom 6:36:39, ispred odličnog hrvatskog dvojca David Šain – Mario Vekić koji su ušli sa vremenom 6:41:93, treći je bio dubl Dušan Milovanović – Jovan Popović sa 6:52:48. Ovom pobjedom nametnuli su se izborniku za predstojeće Svjetsko prvenstvo za mlađe seniore (do 23 godine) koje će se za tri tjedna održati u Plovdivu.

 

Kako bi se ekipe osječkog Iktusa što bolje pripremile za državno prvenstvo, posebice mlađe kategorije veslačica i veslača koje nemaju često priliku odmjeriti snage s vršnjacima tijekom jedne veslačke sezone, Iktusovci redovito odlaze na ovu regatu. Uglavnom nastupaju mlađi uzrasti, no ponekad i netko od iskusnijih veslača poželi provjeriti kakva mu je trenutačna forma. 

Među našim veslačima posebno se istaknula juniorka Teuta Lea Stojaković te mlađi juniori Anton i Patrik Lončarić. Teuta je uvjerljivo pobijedila u utrci skifova za juniorke s vremenom 8:13,00 (a nastupila je i u konkurenciji seniorki te zauzela četvrto mjesto u konkurenciji u kojoj je bila i srbijanska reprezentativka Jovana Arsić). Braća Lončarić osvojila su zlatnu medalju u utrci dvojaca na pariće za mlađe juniore s vremenom 7:09,93.

 

Iktusovci su u Osijek donijeli pristojan niz srebrnih medalja. Tako su drugi bili Mario Vekić i David Šain u dvojcu bez kormilara za seniore, Ivan Ante Grgić osvojio je srebro u skifu za B juniore, drugo mjesto zauzeo je i osječki četverac na pariće za mlađe juniore (Anton Lončarić, Patrik Lončarić, Leon Jug, Marijan Lovković), zatim četverac na pariće mlađih juniorki (Aria Cvitanović, Petra Sanseović, Zlata Pinotić, Ozana Prisuda) te četverac na pariće kadetkinja (Luna Keretić, Emilija Arvaj, Karla Ambruš, Marta Rakitić). Iktus je osvojio i tri brončane medalje- juniorski četverac na pariće (Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan, Robert Juriša), kadetkinja Karla Ambruš također je osvojila broncu, a prvom se medaljom okitio i mladi David Jug u kategoriji dječaka s manje od 13 godina.

 

Četvrta su mjesta osvojili Vedran Steiner i Dominik Halilović u dublu kadeta i Teuta među seniorkama u skifu, a peta mjesta zauzeli su mlađa juniorka u skifu Aria Cvitanović te Ines Markulak u kategoriji djevojčica ispod 13 godina. Kadetkinja Marta Rakitić bila je 6., kao i Vjekoslav Kolobarić među seniorima u samcu te četverac na pariće kadeta (Domagoj Junaković, Vedran Steiner, Marko Šperac, Dominik Halilović).

Pogledajte i rezultate utrka koje su održane u subotu i nedjelju na Paliću.