Vrlo uspješan prvi dan regate na Bledu

Veslački savez Slovenije organizirao je ovog vikenda 62. međunarodnu veslačku regatu na kojoj vesla 490 veslačica i veslača iz 70 klubova Austrije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Češke, Njemačke, Grčke, Turske, Slovačke, Švicarske, Moldavije, Mađarske, Srbije. Svi članovi Iktusa koji su veslali prvog dana osvojili su medalje.

Veslački klub Iktus imao je više predstavnika na međunarodnoj regati na Bledskom jezeru i svi su osvojili medalje i to tri zlata i jedno srebro! Trener Krešimir Ižaković poveo je u Sloveniju kandidate za juniorsku reprezentaciju koji bi trebali veslati na SVjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi, a nastupio je i senior David Šain u skifu uoči odlaska na utrku Svjetskoga kupa. Druga regata Svjetskoga kupa bit će održana u poljskome Poznanu od 16. do 18 lipnja (sljedećeg vikenda), a osim Davida Šaina Hrvatsku će tamo predstavljati i Damir Martin. Martin nije nastupio na regati na Bledu, a David Šain osvojio je zlatnu medalju pobijedivši Nijemca Lukasa Reima te Luku Baričevića koji je osvojio treće mjesto. U toj je utrci veslao i Vukovarac Mato Brandt te uz veliki zaostatak od 35 sekundi iza Šaina osvojio 6. mjesto. Nakon duže stanke zaveslali su i Martin i Valent Sinković i to u njihovoj novoj disciplini- dvojcu bez kormilara te- pobijedili uz vrijeme 6:36,17. Iza njih su ostale dvije posade turske veslačke reprezentacije te dvije najbolje posade Mađarske i Švicarske. 

Zlato su osvojili i Iktusovi juniori pod oznakom Hrvatskog veslačkog saveza- Patrik i Anton Lončarić. Odveslali su 7:04,10 te iz sebe ostavili veslače austrijskog kluba WRC Lia, austrijske i turske reprezentacije te klubova Istre i Smedereva. Za Tursku su veslali osvajači brončane medalje na EP u Krefeldu, no u Sloveniji su zauzeli tek 5. mjesto. 

Treće zlato osvojio je Iktusov junior Ivan-Ante Grgić u četvercu bez kormilara, a uz njega su veslali Fabio Ipsa, Luka Gojanović-Rakić i Frane Filip Garma (posada koja je osvojila zlato na EP u Krefeldu s kormilarom). Iza te posade HVS-a srebro je osvojila posada beogradskog Partizana, a broncu hrvatska kombinacija klubova Gusar-Jadran Zadar-Trešnjevka-Mladost, dok su iz njih pozicije zauzela reprezentacijska posada Turske te dvije posade mađarske reprezentacije. 

Odlična je bila Aria Cvitanović koja je veslala skif i to za VK Iktus te osvojila srebrnu medalju u kategoriji juniorki. Boja je od Arije bila austrijska reprezentativka Johanna Kristof. 

Od medalja hrvatskih predstavnika uvjerljiva je bila i pobjeda zlatnih juniorki s Europskog prvenstva u četvercu bez (Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović, Izabela Krakić) koje su s čak 37 sekundi prednosti pobijedile predstavnice mađarske veslačke reprezentacije. Valentina Plejić bila je brončana u skifu za seniorke, Marta Kostelić i Ema Grgić iz zagrebačke Mladost bile su srebrne u konkurenciji mlađih juniorki u dublovima, isto kao i četverac na pariće mlađih juniora VK Krka (Klarin, Perišić, Radovčić, Papak), a mlađi junior Trešnjevke Viktor Pujas osvojio je zlatnu medalju. Srebro je osvojio dubl mlađih juniora Trešnjevke – Zoričić/Jednobrković, a broncu četverac na pariće juniora Jarun-Biokovo-Gusar-Glagoljaš (Maletić, Šarić, Borković, Girotto). 

Drugog dana regate na Bledu (nedjelja, 11. lipnja) Aria Cvitanović ponovo će veslati, no sada u dublu s juniorkom Mladosti Lorenom Vukić, Ivan-Ante Grgić utvrđivat će gradivo u četvercu bez kormilara za juniore dok će Patrik i Anton Lončarić opet veslati  u dvojcu bez kormilara. Nastupit će i Vedran Steiner u skifu za mlađe juniore te Krešimir Forjan u skifu za seniore.  

Fotografije: Veslački savez Slovenije, Vedran Steiner

Facebook galerija