Vukovarska regata 2017.

Hrvatski veslački klub Vukovar, Hrvatski veslački savez i Veslački savez grada Zagreba organizirali su 14. Regatu Sv. Filipa i Jakova i 4. Regatu veslačkog kupa Miljenka Finderlea u 2017 godini. Regata se održana 6. svibnja 2017. u sklopu obilježavanja Dana Grada Vukovara.

Hrvatski veslački klub Vukovar 14. je godinu zaredom bio domaćin regate koja se vesla u sklopu proslave Dana grada Vukovara, ali je i riječ o regati koja je dio Hrvatskog veslačkog kupa Miljenka Finderlea te Dunavskoga kupa. Predsjednik 105. godina starog veslačkoga kluba na Dunavu Siniša Šijanović izjavio je kako je na regati nastupilo više od 300 veslačica i veslača iz deset klubova, a osim 9 hrvatskih klubova Vukovar je ugostio i Veslački klub Palić iz Subotice. Lijepo vrijeme i gužva u gradu Vukovaru u kojem se istog dana trčala svečana Sinjska alka omogućili su jedno lijepo izdanje veslačke regate.

Na vukovarskoj regati tradicionalno sudjeluje i Veslački klub Iktus tako da su treneri Krešimir Ižaković i Jasminka Kraljević Čolić u Vukovar poveli nekoliko posada, prije svega one kojima je potrebno još malo uveslavanja i natjecanja uoči državnoga prvenstva za mlađe uzraste (juniore i kadete). Iktusovci  su ostvarili i nekoliko lijepih rezultata, a svakako valja istaknuti pobjede mlađeg juniora Vedrana Steinera u konkurenciji samaca te kadetkinje Lune Keretić koja je također osvojila zlato u skifu. Za državno su prvenstvo spremne i Dunja Kukić i Ines Markulak koje su u Vukovaru osvojile drugo mjesto u kategoriji dvojaca na pariće za kadetkinje, a vrlo dobar bio je i kadet David Jug koji je osvojio broncu u skifu. Četvrto mjesto u četvercu na pariće osvojili su kadeti Vedran Šajinović, Borna Mršić, Luka Peljušić i Ivan Iža.

Od rezultata nešto starijih veslača izdvojit ćemo treće mjesto treća mjesta koja su osvojili Krešimir Forjan i Dino Belić u dvojcu na pariće za seniore, a Bruno Bašić i Patrik Nađ koji su također osvojili broncu u dublu mlađih juniora. Marko Iža bio je peti u utrci skifova za seniore u drugoj skupini, a Marijan Lovković u toj je utrci u prvoj skupini bio četvrti. Iža i Lovković nastupili su i u skifovima A juniora u kojoj je Marko osvojio 3. mjesto, a Marjan 5., dok je Bruno Drkulec bio osmi. Luka Jović veslao je u drugoj grupi skifova za B juniore (u prvoj je pobijedio Vedran Steiner) te osvojio 5. mjesto.

Nastupom u 11 disciplina veslačice i veslači Iktusa osvojili su 49 bodova u Kupu Miljenka Finderlea, a najviše bodova (84) osvojila je Trešnjevka koja je bila i najbrojnija na regati s posadama u 21 disciplini. Drugo je mjesto pripalo HAVK Mladost sa 76 bodova (14 disciplina), a treće su osvojili veslači Croatije sa 62 boda u 19 odveslanih disciplina.

Sve rezultate pogledajte na stranici Veslačkog saveza Zagreba.