Za Rio treba “skinuti” 10 do 15 sekundi

Iktusovci Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić za Glas Slavonije govorili su o pripremama za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine. Poslije dužeg vremena hrvatsko veslanje imalo je na Svjetskom prvenstvu, održanom u Južnoj Koreji, i zapažen nastup jedne rimen posade. Proljetos formirani četverac bez kormilara, sastavljen od dvojice Osječana, Ante Janjića i Vjekoslava Kolobarića, te Zadrana, braće Branka i Marina Begovića, zauzeo je deveto mjesto u konkurenciji 16 čamaca. Još na Europskom prvenstvu u Sevilli, gdje su bili četvrti, naši veslači pokazali su da u njih treba vjerovati.

 

– Mislim da je deveto mjesto, u ovom trenutku, naš objektivan plasman – reći će „štroker“ tog čamca, iktusovac Janjić.
– Željeli smo mi i više, nadali se i A finalu, ali nismo mogli. Osobno, to mi je bolji rezultat od onog četvrtog mjesta u Sevilli. U Chungjuu smo veslali u najjačoj konkurenciji i u pravim utrkama.
Moglo je koju stepenicu više, u B finalu ste u posljednjih 500 metara ušli kao drugoplasirani?
– Nema se tu što filozofirati, u toj završnici više u nama nije bilo „baruta“! Prethodnog dana, u polufinalu je na startu bilo previše želje, malo smo zapostavili kvalitetno veslanje. Nismo utrku odradili tehnički na potrebnoj razini.
No zadovoljni ste postignutim?
– naravno, jer smo se našli u krugu kandidata za Rio, ne na rubu, već dobro u krugu!
Najmlađi član te posade je drugi iktusovac Vjekoslav Kolobarić, rođen tri godine (1989) nakon Janjića i Begovića.
– Realno je bilo i očekivati osmo ili deveto mjesto, što smo i postigli. Malo nam je žao što smo u B finalu zamalo izgubili od Španjolske u posljednjim metrima, ali ipak je to najbolji rezultat hrvatskog rimen veslanja posljednjih godina. Idemo dalje. Rio? Pa, potrebno je usavršavati se u dvojcima kako bismo „skinuli“ desetak sekundi, možda i 15 u četvercu, dakle samo treba uporno nastaviti raditi. Osobno sam spreman uložiti maksimalne napore, isto mogu reći i za Antu, pa ćemo vidjeti hoće li ostati ista ova posada jer su Zadrani upravo apsolvirali fakultetskle obveze, vidjet ćemo hoće li ostati u veslanju i s nama.
Trener Krešimir Ižaković vodio je pripreme 2OS+2ZD kombinacije od njezina osnutka do nastupa na SP-u. Uoči odlaska u Koreju naglasio je da bi ga zadovoljilo osmo ili deveto mjesto.
– Prvenstveno sam zadovoljan što su dečki u svim utrkama bili konkurentni, pa čak i za A finale, ali opet se pokazalo kako se u sportu mora čekati neki red. Zadovoljstvo proizlazi iz činjenice da je naša posada sva četiri nastupa odradila vrhunski. U B finalu pobijedili su i Nijemce i Rumunje, drugoplasirane i trećeplasirane posade na EP, čak mi je prišao rumunjski trener i čestitao.
Što i kako ubuduće?
– Tijekom četrdesetak dana priprema obavili smo pravi posao pa za uveslavanje čamca više nema potrebe. Za budućnost, nužno je razvijanje brzine u dvojcima, povećanje tjelesne pripremljenosti, snage i izdržljivosti. Ostane li ekipa na okupu, mislim da neće biti problema za Rio, kazao je Ižaković.
„Predodređeni“ treći
Janjić, Kolobarić i braća Begović u kvalifikacijskoj skupini zauzeli su treće mjesto (6:06,47), stigavši u ciljnu ravninu iza Nizozemaca i Talijana, a u repesažu su pobijedili (6:00,44) i plasirali se u polufinale. Polufinalna utrka sigurno im neće ostati u lijepom sjećanju, jer su bili posljednji, šesti (6:00,65), iza Italije, Australije, Velike Britanije, Rumunjske i Španjolske, da bi na kraju, u „B“ finalu tjedan nakon starta, opet, bili treći (6:17,26) s tim što su brži bili samo Bjelorusi i Španjolci.
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 7. rujna 2013. godine