Zadovoljni nastupom juniora na svjetskim natjecanjima

Predsjedništvo VK Iktus na posljednjoj je sjednici, održanoj 30. kolovoza 2016. godine, analiziralo rezultate koje su juniori postigli na nedavno održanom svjetskom i europskom prvenstvu. Zaključak je da klub ima velike potencijale, a optimizam se temelji na uspjesima mlađih juniora. 

Članovi predsjedništva kluba prihvatili su informaciju glavnog trenera Krešimira Ižakovića koji ih je izvijestio o nastupu klupskih juniora na Europskom prvenstvu u Litvi u Trakaiju te na Svjetskom prvenstvu koje je održano u nizozemskom Rotterdamu. Na europskom prvenstvu nastupilo je 5, a na svjetskom 6 članova Iktusa. U Litvi je Teuta Lea Stojaković osvojila 6. mjesto u A finalu u skifu, Anton i Patrik Lončarić 4. mjesto u B finalu dvojaca bez kormilara kao i Krešimir Forjan koji je veslao u osmercu hrvatske juniorske reprezentacije. Ivan Ante Grgić u posadi četverca na pariće osvojio je plasman u B finale, no zbog bolesti jednog od veslača nisu odveslali utrku te tako formalno osvojili 12. mjesto na EP. Kada je u pitanju nastup na Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu ovoj se ekipi pridružila i Aria Cvitanović (koja je propustila Trakai zbog putovanja u London), a upravo je ona na svjetskoj smotri ostvarila iznenađujuće dobar rezultat osvojivši sedmo mjesto u četvercu bez kormilara u kojem je veslala s djevojkama iz zagrebačke Trešnjevke. Braću Lončarić i Krešimira Forjana pratile su brojne nezgode uoči nastupa na SP-u te su nakon tri tjedna priprema u Šibeniku i Zagrebu u Rotterdamu uspjeli odraditi samo jedan trening (iz Zagreba im je doputovao u transportu uništeni čamac koji se morao “krpati”), a na kraju su natjecanje završili na 12. mjestu. Teuta Lea Stojaković odradila je naporne pripreme, a na ovogodišnjem SP-u osvojila je 5. mjesto u B finalu dok je Ivan Ante Grgić putovao kao rezerva za četverac ili osmerac i nije nastupio u utrkama.

Predsjednik kluba Daniel Srb ocijenio je kako su rezultati Teute Lee Stojaković bili očekivani s obzirom na različite probleme koji su ju pratili ove sezone te da je ona i dalje sjajna veslačica koja će zasigurno ostvarivati brojne uspjehe u ovom sportu. Istaknuo je činjenicu kako je u hrvatskoj reprezentaciji nastupilo čak troje Iktusovih mlađih juniora koje tek čekaju izazovi i velika svjetska natjecanja (Lončarići i Cvitanović), a ovogodišnji nastupi i vrlo dobri rezultati te stjecanje iskustva za njih će zasigurno biti od iznimne koristi. Dodao je i kako klub veseli činjenica da su Patrik i Anton Lončarić kao mlađi juniori bili najbrži hrvatski juniorski dvojac (među A juniorima) što ih je na koncu i uvrstilo u redove reprezentativaca, a uz njih je i Aria Cvitanović kao također mlađa juniorka pokazala ogroman potencijal koji će se i u budućnosti dodatno razvijati u nekim drugim reprezentacijskim posadma te pridonijeti njihovom uspjehu na svjetskim natjecanjima.

Na sjedinici je najavljen odlazak naših veslačica i veslača u Maribor 10. i 11. rujna na tradicionalnu regatu gdje će se, među ostalim, slagati i Iktusove posade za predstojeće državno prvenstvo koje se u Zagrebu održava od 7. do 9. listopada. U Maribor će otputovati tridesetak članova kluba. Kada je u pitanju nastup na državnome prvenstvu istaknuto je kako je s obzirom na sadašnji broj regatnih velača i nedostatak seniora nerealno očekivati ekipnu pobjedu, ali da svakako imamo brojne posade koje mogu osvojiti naslove državnih prvaka. I tu se posebno po brojnosti i mogućnostima ističu B juniorke i juniori koji bi mogli osvojiti najviše medalja i ukupnu pobjedu u toj kategoriji.  

Intenziviraju se i pripreme za Miholjsku regatu koja i ove godine ima “problema” s terminom jer se prema prijašnjim planovima treba održati samo tjedan dana prije državnoga prvenstva (2. listopada) što dovodi u pitanje dolazak hrvatskih klubova. Predsjednikom regatnog odbora imenovan je Silvio Ambruš koji bi u kratkom roku trebao ispitati mogućnost dolaska klubova iz Slovenije, Mađarske i Srbije, a ostala je otvorena i mogućnost da se u slučaju preklapanja s državnim prvenstvima u susjednim zemljama Miholjska regata premjesti u neki drugi termin. 

Dogovoreno je i održavanje tematske sjednice klupske uprave na kojoj će se donijeti hitne mjere za popravak uvjeta za treniranje u Iktusu. Ta bi se sjednica trebala održati prije državnog prvenstva, a među najvećim su problemima istaknuti nedostatak sprava za vježbanje u teretani te iznimno loše stanje u kojem se nalaze svlačionice i hangar s čamcima.  

Fotografije: veslanje.hr (iz Rotterdama)