Zagreb domaćin prve regate Svjetskog veslačkog kupa 2021. godine

Zagrebački će Jarun sljedećeg vikenda, od 30. travnja do 2. svibnja, zablistati punim sjajem i dočekati prvi put u povijesti veliku međunarodnu regatu- 1. Svjetski veslački kup. Okupit će se ponajbolji svjetski veslači koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara, te olimpijski doprvak Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu, te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton Lončarić i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara.

Svima njima ovo će biti prvi ‘svjetski nastup’ na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.
– Ovo je važan trenutak za hrvatski sport i veslanje, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole, istaknuo je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Martin Sinković se zahvalio Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.
– Sretni smo što ćemo odmjeriti snage s najboljim svjetkim posadama na domaćem terenu. Tko, zna možda se kroz koju godinu na Jarunu održi i svjetsko prvenstvo, poručio je Martin Sinković.

Damir Martin je istaknuo kako ni najmanje ne sumnja u uspjeh predstojećeg natjecanja.

– Ovo je zaista lijepa prigoda. Uopće ne sumnjam u organizaciju i sve što je potrebno jer iza nas dugogodišnje iskustvo zagrebačkog i hrvatskog veslanja. Ovo će biti samo jedan “dan u uredu” za organizaciju, poručio je srebrni s OI-ja u Rio de Janeiru 2016.

Na Jarunu će se sljedećeg vikenda predstaviti 270 veslačica i veslača iz 27 zemalja. Hrvatsku i Švicarsku predstavljat će po dvanaest veslačkih posada, tako da će biti najzastupljenije. Braći Sinković ponovo na stazu dolaze konkurenti s netom završenog Europskog prvenstva- Martin Mačković i Miloš Vasić iz Srbije, koji su osvojili broncu. Uz njih još mnoštvo najboljih svjetskih veslača, poput Norvežanina Kjetila Borcha koji će odmjeriti snage s Damirom Martinom i još jednim velikim veslačkim imenom – Ondrejem Synekom iz Češke. U Zagreb, među ostalima, dolaze i europski prvaci u dublu Hugo Boucheron i Mattheiu Androdias.

Utrke počinju u petak, polufinalna natjecanja bit će u subotu, a finalna u nedjelju. Cjelokupni će se program moći pratiti na HRT-u, ali je osiguran i livestream na stranici www.worldrowing.com.

Prva regata svjetskog kupa u Zagrebu privukla je veliku pozornost hrvatskih medija koji danima najavaljuju ovaj sportski spektakl u udarnim terminima i  daju mu zasluženi prostor na portalima i u novinama. Gotovo se svakodnevno objavljuju prilozi i o našim veslačima Patriku i Antonu Lončariću te njihovim kolegama iz četverca bez kormilara – Marku Ukropini i Ivanu Pitonu. Oni će odmjeriti snage na kupu s Poljacima, svjetskim prvacima iz 2019., te posadama Češke, Francuske i Švicarske. Kako su u medijima istaknuli osječki blizanci, s nestrpljenjem očekuju ovo natjecanje koje će im biti još jedna provjera uoči pokušaja da se na izlučnoj utrci u Luzernu u svibnju plasiraju na Olimpijske igre u Tokiju. Ambicioznom četvercu je to ozbiljan zadatak i veliki zalogaj i nadamo se da će uspjeti ostvariti tu veliku sportsku želju.