Završena prva ovogodišnja službena veslačka regata

U Zagrebu je održano Otvoreno prvenstvo Zagreba u veslanju, prva ovogodišnja službena veslačka regata u našoj zemlji. Osječki Iktus poslao je na natjecanje svoja četiri seniora- Davida Šaina, Ivana-Antu Grgića i braću Lončarić.

Jučer (31. ožujka) je održana prva ovogodišnja službena veslačka utrka – Otvoreno prvenstvo Zagreba. U prvoj finalnoj utrci Osječana David Šain bio je drugi u skifu s vremenom 7:18,8, iza Luke Radonića iz Trešnjevke koji je odveslao uz vrijeme 7:11,15. Iza njih su bila dva samca Veslačkog kluba Croatia – Bernard Samardžić i Matija Turčić te Dominik Šutalo iz Korane te Jakov Bijelić iz Trešnejvke.

Ivan-Ante Grgić pobijedio je u 2- SM s Fabiom Ipsom iz VK Istre s vremenom 6:43,09. Uz prednost od 17 i više sekundi pobijedili su tri posade Mladosti, Zagreba i Istre, a u njihovoj su utrci nastupile i mlade seniorke u četvercu bez kormilara- Josipa i Ivana Jurković, Izabela Krakić i Bruna Milinović koje su bile odmah iza Grgića i Ipse s vremenom 6:51,92.

Patrik i Anton Lončarić veslali su u seniorskom četvercu bez kormilara u posljednjoj utrci s Ivanom Pitonom (VK Trešnjevka) i Tomislavom Šainom (HAVK Mladost). Izveslali su s vremenom 6:06,35. Braća Sinković u dvojcu bez kormilara u istoj su utrci odveslali vrijeme 6:30,66. Izjednačeni s braćom Sinković u dvojcu bila su dva juniorska četverca bez kormilara Hrvatskoga veslačkog saveza (Luka Markulinčić, Nino Perišić, Mateo Stojšić i Kristijan Papak te Jerko Radovčić, Viktor Pujas, Lovre Klarin i Mislav Đomlija).

Na početku finalnih utrka puhao je vjetar koji nije značajnije ometao veslače, posebice veće posade, a pri kraju regate zapuhao je slabiji lijevi bočni vjetar koji je bitno usporio utrke. Objavljeni su i službeni rezultati natjecanja.

Braća Patrik i Anton Lonačrić iz osječkog Iktusa nakon odrađenih prvih ovogodišnjih priprema na moru te na Jarunu i odveslanih 6:06 na OPZ-u postala su dio hrvatskog reprezentativnog četverca bez kormilara koji će ove godine pokušati “uloviti” vizu za Olimpijske igre u Tokiju 2010. godine. Da bi u tome uspjeli moraju postići zadovoljavajuće brzine i plasman među 10 najboljih posada na svijetu na jednom od sljedećih velikih natjecanja. Očekuje ih tako nastup na 1. Svjetskom kupu 10. svibnja u bugarskom Plovdivu, Europsko seniorsko prvenstvo početkom lipnja u Švicarskoj, regate Svjetskog kupa u lipnju i srpnju u Poznanu i Rotterdamu te Svjetsko prvenstvo u Linzu 25. kolovoza. Prvo sljedeće natjecanje Lončariće uz Tomislava Šaina i Ivana Pitona očekuje već za dva tjedna kada putuju na regatu u Italiji, u mjestu Piediluco kod Rima.

U Veslački klub Iktus danas je s braćom Lončarić stigao i njihov novi čamac, dvojac bez kormilara koji je kupljen donacijom od 100 tisuća kuna Zagrebačke banke i potporom gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića.