Završeno Hrvatsko veslačko prvenstvo 2015.

Veslački klub Iktus vratio se u nedjelju navečer s državnoga prvenstva. Naši veslači i veslačice “ubrali” su na Jarunu 13 medalja, od čega 7 zlatnih. Međutim, to nije bilo dovoljno za više od četvrtoga mjesta po osvojenim bodovima na Prvenstvu Hrvatske u veslanju.

Iktusovci su nastupili u 24 utrke i osvojili 7 naslova prvaka Hrvatske u gotovo svim kategorijama veslačica i veslača. Najveći uspjeh postigli su Iktusovi seniori – dvije zlatne medalje u kategoriji četveraca bez kormilara i četveraca s kormilarom. U tim su utrkama veslali Ante Janjić, Vjekoslav Kolobarić, David Šain i Mario Vekić, a kormilar je bio Marko Pirić. Sjajna je bila i Teuta Lea Stojaković i uvjerljivo pobijedila u konkurenciji samaca za A juniorke. Teuta je osvojila i srebro u kategoriji seniorki, a bolja je od nje bila samo Marcela Milošević. U toj je utrci Iktusovka Sonja Kešerac bila četvrta.

Dino Belić osvojio je broncu u utrci skifova za lake seniore te šesto mjesto u konkurenciji seniora. Stariji juniori ove su godine ostali bez medalja na državnome prvenstvu. Najboljeplasirani bili su četvrti -Krešimir Forjan i Ivan Ante Grgić u dvojcu na pariće, Dino Steiner u skifu je bio osmi, a njih su trojica uz Roberta Jurišu bili peti u četvercu na pariće u kategoriji A juniora.

Naslov državnih prvaka ove su godine uvjerljvo obranili Anton i Patrik Lončarić u svojoj disciplini- dvojcu na pariće, ali ove godine u kategoriji mlađih juniora. U kombinaciji s Leonom Jugom i Marijanom Lovkovićem braća Lončarić osvojili su i četvrto mjesto u četvercu na pariće, a samo nekoliko stotinki nedostajalo im je za osvajanje bronce. Lovković i Jug bili su osmi u dvojcu bez kormilara, a Lovro Rado i Dejan Jurković deveti u toj disciplini za mlađe juniore. Njihove vršnjakinje, mlađe juniorke Ozana Prisuda i Petra Sanseović bile su druge u dvojcu na pariće i treće u četvercu na pariće, uz Ariju Cvitanović i Luciju Rakitić. Aria je zauzela 8. mjesto u konkurenciji skifistica.

Iktusove kadetkinje ostvarile su sjajne rezultate- tri zlatne medalje. Starije kadetkinje Karla Ambruš i Marta Rakitić bile su najbolje u dvojcu na pariće, a u kategoriji najmlađih Iktusove B kadetkinje Luna Keretić osvojila je zlato u samcu te Dunja Kukić i Ines Markulak također zlato u dvojcu na pariće. Stariji kadeti Vedran Steiner i Dominik Halilović također su bili vrlo uspješni i osvojili srebrno odličje u dvojcu na pariće. B kadet David Jug bio je četvrti u samcu, a od mlađih kadeta zabilježeno je i 8. mjesto dvojca na pariće u kojem su veslali Patrik Janjić i Vedran Šajinović.

Iktusove posade pratili su njihovi treneri- Krešimir Ižaković, Branimir Steiner, Branka Steiner, Jasminka Čolić Kraljević i Branko Jovanovac.

Naknadno ćemo objaviti detaljne rezultate čim ih pošalje Hrvatski veslački savez te mišljenje trenera. Po dolasku u Osijek svim sudionicima državnoga prvenstva čestitao je predsjednik kluba Denis Ambruš koji je pratio i nedjeljne utrke na Jarunu.

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.

Tekst i fotografije: Davor Lončarić, VK Iktus