Završeno SP u veslanju

David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković za razliku od Londona prošle su godine u Chungju osvojili zlatnu medalju. Pretposljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji odveslane su završne utrke u sedam disciplina kad je i Hrvatska opet imala zapaženu ulogu. Štoviše, naš četverac na pariće po tko zna koji put pokazao je da mu već sezonama nema premca u svijetu osvojivši po drugi put naslov svjetskog prvaka.
Šampionski pečat
Htjeli to priznati ili ne, David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, posljednjih su godinu dana radili sustavno i maksimalno naporno pod nadzorom trenera Nikole Bralića, kako bi u Chungjuu uzvratili stalnim konkurentima Nijemcima za poraz na OI-ju prošle godine u Londonu. Znajući da im osvetu neće donijeti pobjede na ostalim natjecanjima, čak ni u Svjetskom kupu, u subotu su doslovce pregazili sve suparnike, među kojima i čamac Njemačke. Svaki njihov zaveslaj, od početka do kraja A finala, doslovce je uništavao potajne nade konkurenata da bi ih mogli spriječiti na putu do zlata. A pokušavali su to i Ukrajinci, koji su se razvidno precijenili u prvih nekoliko stotina metara, ista je nada tinjala i među Nijemcima (Karl Schulze, Paul Heinrich, Lauritz Schoof, Tim Grohmann), sve do same završnice, pa i u čamcu Britanaca koji su, na kraju, iznenadili i veslačke stručnjake osvojivši treće mjesto. No, ono najvažnije, nakon zaista šampionskog izdanja, zlatne medalje primili su Hrvati u čijim su se rukama, tijekom svečanosti proglašenja rezultata i uručenja nagrada, našle i dvije naše trobojke.
Šain: Savršena utrka
Veselje u našem četvercu na pariće bilo je teško opisati. Svaki je na svoj način proživio šampionski trenutak ulaska u ciljnu ravninu. Možda je ipak najsretniji bio Martin Sinković. Odmah nakon utrke, naime, s pobjedničkog je postolja pohitao u hotel, pa u zračnu luku. Naime, točno tjedan dana nakon finala čeka ga ženidba. Već danima se priča kakva će to biti „fešta“ u sinjskom hotelu Alkar.
– Možda nije tako izgledalo, ali bila je to iznimno teška utrka. Odlučili smo ništa ne prepuštati slučaju i krenuli smo silovito. Bez ikakvih kalkulacija odveslali smo utrku punom snagom, dali svoj maksimum i na kraju zasluženo osvojili zlatnu medalju. Sreća je neizmjerna, rekao je u žurbi svjestan da su mu i David, brat Valent i Damir u Chungjuu poklonili najljepši dar nakon što je odlučio „stati na ludi kamen“.
Osječanin David Šain prisnažio je:
– Kako smo ove sezone dobri, sve osim zlata bio bi neuspjeh. Bila je ovo možda savršena utrka!
Damir Martin naglasio je Vrhunsku pripremljenost, ne samo tjelesnu, nego i psihičku, a definitivno najiscrpljeniji član šampionske posade, „štroker“ Valent Sinković, duhovito je dodao:
– Evidentno nam odgovaraju egzotične destinacije – što dalje od kuće, poput Novog Zelanda ili Južne Koreje, tada smo najjači. Za razliku, recimo, od Slovenije…
Dragutin KERŽE, Glas Slavonije 2. rujna 2013. godine
 
Slavlje u Iktusovom domu
Srb: I zrelo i koncentrirano
U Iktusovom domu dio klupskog čelništva zajednički je pratio izravni televizijski prijenos iz Chungjua. Dakako, pljuštale su međusobne čestitke kad je Šain sa suveslačima doveslao do još jednog „zlata“.
– Sjajna utrka, odveslali su od starta do cilja zrelo i koncentrirano, nakon „Lijepe naše“ i uručenja medalja u Chungjuu, rekao je predsjednik Daniel Srb. – To je još jedan pothvat, velika stvar za naš klub i osječki sport, jer to se ne događa svaki dan, zar ne? Isto se odnosi i na uspjeh Janjića i Kolobarića u rimen četvercu budući da su, nakon četvrtog mjesta na EP-u i sada ovog – počeli graditi put za Rio.
Srb je, dakako, još jednom istaknuo ponos što su na SP-u od osmorice veslača čak trojica Osječani.
A finale četveraca na pariće:
1. Hrvatska 5:53,57, 2. Njemačka 5:54,39, 3. Velika Britanija 5:54,78, 4. Ukrajina 5:55,43, 5. Estonija 6:01,37, 6. Švicarska 6:01,86 minuta. Sveukupno nastupilo 18 posada
Osobni kartoni
David Šain
Datum rođenja: 8. veljače 1988.
Mjesto rođenja: Osijek
Klub: Iktus
Martin Sinković
Datum rođenja: 10. studenoga 1989.
Mjesto rođenja: Zagreb
Klub: Mladost
Damir Martin
Datum rođenja: 14. srpnja 1988.
Mjesto rođenja: Vukovar
Klub: Trešnjevka
Valent Sinković
Datum rođenja: 2. kolovoza 1988.
Mjesto rođenja: Zagreb
Klub: Mladost