Završio ovogodišnji Svjetski kup- braća Sinković na vrhu!

Prenosimo sve članke o posljednjoj regati Svjetskog kupa u Luzernu iz Glasa Slavonije. Braća Martin i Valent Sinković pobjednici SK u dublu, osječki dvojci bez- Mario Vekić i David Šain zauzeli 4. mjesto u C finalu, a osječko-zadarska kombinacija Ante Janjić i Branko Begović odmah iza njih.

OSJEČKI VESLAČI NA SVJETSKOM KUPU U LUZERNU- Dvojci “bez” na Crvenom jezeru za broj 1 u Hrvatskoj i plasman na SP

Objavljeno 9. srpnja, 2015.

Osječki veslački dvojac bez kormilara, David Šain i Mario Vekić, nakon prošlotjednog nastupa na jezeru Palić u sklopu ‘Vojvodina Opena’, vratili su se kući, a zatim spakirali i nastavili dalje.

Novoformirani dvojac “bez” jučer je otputovao u Luzern gdje se od petka do nedjelje održava treća, posljednja ovogodišnja regata Svjetskog kupa. S obzirom na to da su vrlo kratko zajedno u dvojcu “bez”, pitanje je koliko Šain i Vekić doista mogu u super jakoj konkurenciji na Crvenom jezeru. Naime, u utrci dvojaca bez kormilara prijavljene su čak 23 posade, a osim Šaina i Vekića, na stazu u toj disciplini još će jedan Osječanin, Ante Janjić s kolegom iz Zadra Marinom Begovićem. Bit će zanimljivo vidjeti tko će od naše dvije posade biti brži, a ako budu dovoljno brzi mogu izboriti i priliku nastupa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj koje se održava krajem kolovoza i početkom rujna. A u Francuskoj će se, naravno, veslati za medalje, ali i normu za sljedeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

– Na Paliću je bilo solidno, utrku smo završili kao drugi, imamo dobru osnovu, no Luzern je ipak najbolja prigoda da vidimo gdje smo i koliko možemo. Konkurencija je jaka, u utrci dvojaca “bez” prijavljene su 23 posade, ova regata je jača i od Svjetskog prvenstva, jer neke države imaju više čamaca – pričao je Mario Vekić tijekom puta u Švicarsku, gdje su se kombijem vozili i kolege iz Iktusa Šain i Janjić, te Begović, ali i Rebeka Babič i Helena Pavković.

U Luzern su otišli i sjajni “skifist” Damir Martin, te braća Sinković i sestre Milošević. No oni su do Švicarske stigli mnogo brže i komotnije – avionom.

Dvojac osječkog Iktusa na Crvenom jezeru ide pokazati vrijednost, svjesni su da je ulog velik, a što je ono s čim bi bili zadovoljni.

– Ambicija je biti brži nego na Paliću, popraviti rezultat za nekoliko sekundi. Motivacija nije upitna, a uz dobru tehniku snaga će doći do izražaja. Kratko smo zajedno, treba još mnogo zajedničkog rada, ali idemo dati sve od sebe i nešto dobro napraviti – dodao je Vekić.

Ista je ambicija i Janjića i Begovića. Njihov cilj je zadržati satus prve hrvatske posade u dvojcu “bez”, pa nema mnogo kalkulacija. Moraju pobijediti “iktusovce” Šaina i Vekića, ali i veslati jako brzo kako bi krajem kolovoza krenuli put Francuske na svjetsku smotru.

VESLAČKA REGATA SVJETSKOG KUPA U LUZERNU-

Objavljeno 10. srpnja, 2015.

Novoformirani osječki veslački dvojac bez kormilara, David Šain i Mario Vekić, predstavio se na velikoj sceni, i to na uglednoj regati Svjetskog kupa u Luzernu. “Iktusovci” su na Crvenom jezeru jučer odradili dvije utrke i na kraju ostali bez polufinala.

U prijepodnevnim satima veslali su u četvrtoj skupini, a u istoj kvalifikacijskoj grupi nastupio je i osječko-zadarski dvojac Ante Janjić i Marin Begović. “Čisto” Iktusova kombinacija zauzela je četvrto mjesto s rezultatom 6:46,56 minuta, dok su poziciju iza njih ostali Janjić i Begović (6:53.61). Oba hrvatska dvojca “bez” poslijepodne su nastupila u repesažu, oba su imala bolje vrijeme nego u kvalifikacijama, no nedovoljno dobra za plasman u poluzavršnicu. Šain i Vekić kroz cilj su prošli kao treći u vremenu 6:41,43 minuta, a Janjić i Begović također su u svojoj skupini završili treći (6:46,42) i svi idu u C finale.

Od šest hrvatskih posada koje sudjeluju u Luzernu izravni plasman u subotnji polufinale izborili su samo svjetski prvaci u dvojcu na pariće, braća Martin i Valent Sinković. Braća su uvjerljivo osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini, vodila su od početka do kraja utrke, a ciljem su prošla u vremenu od 6:17.18 minuta. Njihovi prvi pratitelji Norvežani zaostali su više od sedam sekundi…

Kao i dvojci “bez”, i ostali hrvatski veslači su na posljednjoj ovogodišnjoj regati Svjetskog kupa plasman u polufinale tražili kroz utrke repesaža. Damir Martin je u svojoj skupini samaca u kvalifikacijama bio treći (7:32.38), no popodne je to puno bolje izgledalo, u repesažu je veslao brže i s vremenom 6:56,56 osvojio prvo mjesto u skupini i ulazak u polufinalno nadmetanje.

Marcela i Karla Milošević u dvojcu bez kormilara trećim mjestom u repesažu također su prošle u polufinale, dok je u C finale otišao dvojac na pariće, Helena Pavković i Rebeka Babič, koje su bile četvrte u svojoj skupini u repesažu.

 Ivana Liović

ZAVRŠETAK 3. REGATE SVETSKOG KUPA- BRAĆA SINKOVIĆ POBJEDNICI KUPA

Objavljeno 12. srpnja 2015. godine

Rezultati subotnjih polufinala u Luzernu: Braća Valent i Martin Sinković još jednom odličnom utrkom i uvjerljivim prvim mjestom u finalu. Nažalost, Damir Martin u samcu zauzeo je četvrto mjesto te će veslati u finalu B kao i Marcela i Karla Milošević koje su bile šeste u svojoj polufinalnoj skupini ženskih dvojaca bez.

U subotu su hrvatski dvojci bez zauzeli su četvrto (Šain/Vekić) i peto (Janjić/Begović)  mjesto u finalu C, dok su Rebeka Babič i Helena Pavković u dvojcu na pariće bile četvrte.

U Luzernu je na kraju Damir Martin zauzeo prvo mjesto u B finalu, a sjajan rezultat ponovno su postigli Martin i Valent Sinković.

Hvatski dvojac na pariće pobjednik je regate u Luzernu, ali i uskupni pobjednik Svjetskog veslačkog kupa 2015. godine!