Zlato za povijest u Iktusu

Uprava Veslačkog kluba Iktus organizirala je danas konferenciju za novinare na kojoj je dočekana i juniorska ekspedicija koja se netom vratila s Europskog juniorskog veslačkog prvenstva održanog u njemačkome gradu Krefeldu. Zlatna medalja koju je oko vrata donio Ivan-Ante Grgić bit će upisana u povijest jer je to prva juniorska zlatna medalja u veslanju osvojena na prvenstvu Europe u povijesti Iktusa, ali i Republike Hrvatske!

Naime, juniorska prvenstva Europe u veslanju održavaju se od 2011. godine i do sada su predstavnici Republike Hrvatske osvajali isključivo brončane medalje (njih 11), a jednu od tih brončanih medalja osvojila je prije dvije godine tada također veslačica Iktusa – Teuta Lea Stojaković. Ove je godine Hrvatski veslački savez na europsku smotru poslao osam posada, a dvije su se vratile s najsjajnijim medaljama – muški četverac s kormilarom (Fabio Ipsa iz Veslačkog kluba Istra iz Pule, Ivan-Ante Grgić iz osječkog Iktusa, Frane Filip Garma i Luka Gojanović-Rakić iz Veslačkog kluba Krka Šibenik te kormilar Luka Balek iz splitskog Gusara) i ženski četverac bez kormilara (sestre Ivana i Josipa Jurković iz Veslačkog kluba Ošjak s Korčule te Bruna Milinović i Izabela Krakić iz zagrebačke Trešnjevke).

Čestitajući na velikom uspjehu Ivanu-Anti Grgiću, predsjednik Veslačkog kluba Iktus Daniel Srb istaknuo je kako je odlično počela ova veslačka sezona u klubu na Dravi te je nakon tri velika zlatna odličja i jedne bronce na seniorskom prvenstvu Hrvatske u klub stiglo i zlato s velikog natjecanja- europskoga prvenstva. Dodao je kako Iktus danas ima nekoliko odličnih veslačica i veslača koji su odradili odličan posao na početku ove sezone i pred kojima su još velike mogućnosti u nastupima za Iktus, ali i reprezentaciju Republike Hrvatske. Glavni trener Iktusa i koordinator juniorske veslačke reprezentacije Hrvatske Krešimir Ižaković rekao je kako je bio uvjeren u dobar plasman Grgićevog četverca i četverca bez kormilara juniorki te dvojca bez kormilara Patrika i Antona Lončarića te Arije Cvitanović koja je nastupala u dvojcu na pariće s Lorenom Vukić iz zagrebačke Mladosti. Za razliku od Ivana-Ante Grgića i njegove posade, 16-godišnja braća Patrik i Anton Lončarić imali su nešto teži put i brojnu snažnu konkurenciju na europskom prvenstvu tako da su nakon dobro odrađenih kvalifikacija uz nekoliko pogrešaka u znatno težoj skupini u polufinalu osvojili četvrto mjesto sa samo 30 stotinki sekunde zaostatka. Iako su bili puno brži od cijele druge polufinalne skupine četvrto ih je mjesto na kraju ipak koštalo ulaska u borbu za medalje tako da su se morali utješiti pobjedom u B finalu i osvajanjem 7. mjesta u Europi.

Ivan-Ante Grgić inače je maturant osječke 3. gimnazije i sljedeće godine prelazi u mlađe seniore tako da mu je posljednja sezona među juniorima krenula uistinu sjajno. Prvo je prije mjesec dana osvojio zlatnu medalju u Iktusovom seniorskom četvercu s kormilarom na Prvenstvu Republike Hrvatske, a sada je nakon priprema s juniorima iz različitih krajeva Hrvatske došao i do europskoga zlata. Ivan-Ante zahvalio se na potpori koju su mu posljednjih nekoliko godina u veslanju pružili svi njegovi treneri- na početku karijere Jasminka Kraljević Čolić, potom Branimir Steiner te danas Krešimir Ižaković. Na konferenciji za novinare detaljno je opisao uzbuđenje koje je vladalo u posadi nakon ulaska u A finale i strah nakon nesretnog gubitka plasmana klupskih kolega, braće Lončarić te dvojca na pariće – Patrika Farkaša i Karla Habude koji su dio najboljih hrvatskih juniora u veslanju. Međutim, skupili su snage, mudro odradili utrku i na kraju u fotofiništu uspješno svladali sve konkurente, prije svega reprezentaciju Njemačke, te osvojili prvo zlato u povijesti europskih prvenstava za našu zemlju.

Aria Cvitanović je izjavila kako je za nju nastup u Krefeldu bio jedno veliko i lijepo iskustvo, zadovoljna je plasmanom, ali i uvjerena kako može postići i puno više na budućim natjecanjima. Izborila je nastup u B finalu kroz kvalifikacijske utrke dvojaca na pariće sa Zagrepčankom Lorenom Vukić te zauzela treće mjesto, odnosno ukupno 9. mjesto na europskom prvenstvu. Aria je tijekom prvenstva u Krefeldu napunila 17 godina tako da su pred njom još brojna natjecanja u juniorskoj konkurenciji ove i sljedeće godine. Učenica je drugog razreda 1. gimnazije u Osijeku i ide u isti razred s nešto mlađim klupskim kolegama Patrikom i Antonom Lončarićem.

Govoreći o nastupu dvojca bez kormilara, Patrik Lončarić je rekao kako su nakon kvalifikacija u kojima su uspješno parirali njemačkoj posadi očekivali sličan uspjeh u polufinalnoj utrci. Međutim, nisu imali sreće jer su “upali” u znatno težu polufinalnu skupinu tako da su zbog poteškoća u startu i finalnog zaostatka od samo 30 stotinki ispali iz konkurencije za osvajanje medalja. Prve četiri posade iz njihove polufinalne skupine imale su brzinu ispod 7 minuta dok je u drugoj skupini bilo puno lakše tako da su uz Nijemce, primjerice, u A finale ušli i Talijani koje su Lončarići glatko “dobili” u kvalifikacijama. Na kraju su u B finalu uvjerljivo bili prvi, no stekli su još jedno veliko iskustvo za buduća natjecanja te spoznaju da u veslanju uz puno treninga i napora na natjecanjima ponekad treba imati i nešto sreće te da svaki detalj svake utrke moraju odraditi maksimalno kvalitetno. Poput Arije Cvitanović, blizanci Patrik i Anton učenici su drugog razreda 1. gimnazije u Osijeku, a ova im je veslačka sezona počela iznimno dobro- osvajanjem zlatne medalje na seniorskom prvenstvu Hrvatske u dvojcu bez kormilara.

Pred osječkim juniorima ove je godine još puno posla i bit će vremena da pokažu što sve znaju i mogu, rekao je njihov trener Krešimir Ižaković. Grgić, Lončarići i Aria Cvitanović, koji su danas doputovali iz Njemačke, već sutra kreću s novim treninzima i pripremaju se za nove utrke. Pred njima je već za dva tjedna Jumbova regata u Zagrebu, potom nastup na Bledu, državno prvenstvo za juniore u Zagrebu u srpnju te svjetsko juniorsko prvenstvo koje se ove godine održava početkom kolovoza u Litvi. Najvjerojatnije će u istim posadama kao u Krefeldu krenuti u Trakai u Litvi, a do tada ih čeka još puno natjecanja te kilometara i zaveslaja na treninzima i pripremama.